Sushi vroeger en nu

Maki sushi is gerolde sushi met rijst, vis en groenten. Het wordt gewoonlijk gemaakt door nori (gedroogde zeewier) om rijst, vis en groenten te rollen. Er zijn verschillende soorten maki sushi, waaronder hosomaki (dunne gerolde sushi met één ingrediënt in het midden), futomaki (dikkere gerolde sushi met meerdere ingrediënten) en uramaki (gerolde sushi waarbij de rijst aan de buitenkant zit en de nori binnenin).

Er zijn vele soorten sushi, waaronder nigiri sushi (stukjes rauwe vis op een bedje van rijst), maki sushi (gerolde sushi met rijst, vis en groenten), temaki sushi (handgerolde sushi in de vorm van een conus), en chirashi sushi (gescheiden ingrediënten, zoals rauwe vis, op een bedje van rijst). Ook zijn er vegetarische opties zoals avocado sushi, komkommer sushi, en tofu sushi.

Nigiri sushi is een soort sushi bestaande uit een kleine bal rijst met daarop een stukje rauwe vis of andere ingrediënten. Het wordt meestal met de hand gemaakt door een klein beetje wasabi tussen de rijstbal en de vis te plaatsen. Nigiri sushi wordt vaak gegeten met soyasaus en gember. Er zijn veel verschillende soorten van nigiri sushi, met vis zoals tonijn, zalm, garnalen, krab, eel, of ook andere opties zoals tamago (gebakken ei) of inari (gefrituurde tofu).

Temaki sushi is een soort handgerolde sushi in de vorm van een conus, waarbij de ingrediënten worden gerold in een stuk nori en vervolgens worden opgerold tot een conische vorm. Het is een populaire optie voor sushi-selfservice of als een snellere manier om sushi te maken. Net als bij maki sushi kun je verschillende soorten temaki sushi maken, met verschillende ingrediënten zoals rauwe vis, komkommer, avocado, en ook met vispastei of tofu voor vegetarische opties.

Chirashi sushi, ook wel bekend als “scattered sushi”, is een soort sushi waarbij de ingrediënten, zoals rauwe vis, groenten en ei, gescheiden worden gelegd op een bedje van rijst. In tegenstelling tot nigiri en maki sushi, worden de ingrediënten niet samen gerold of op elkaar gelegd. Het wordt vaak geserveerd in een speciale soort van schaal of bak, bekend als a chirashizushi-bachi. Chirashi sushi is een populaire optie voor speciale gelegenheden zoals verjaardagen of feesten.

Sushi vroeger en nu

De geschiedenis van sushi

Sushi is een traditioneel Japanse maaltijd bestaande uit rijst met zout en azijn, vaak gecombineerd met vis, zeewier en groenten. De oorsprong van sushi kan worden teruggevoerd tot de 4e eeuw in China, waar rijst werd gefermenteerd met vis in een methode die bekend stond als “narezushi.”
In de oudheid was sushi in Japan voornamelijk een manier om vis te bewaren. Men stopte de vis in rijst, die de vis van zuurstof isoleerde. Dit zorgde ervoor dat de vis kon fermenteren, waardoor het langer houdbaar werd. Dit proces van fermentatie gaf de vis een specifieke smaak en geur, die zeer gewaardeerd werd.
Deze vorm van sushi werd vervolgens meegenomen naar Japan, waar het door de eeuwen heen werd geperfectioneerd.

De techniek van het maken van sushi is in de loop van tijd veranderd en zijn er verschillende stijlen ontstaan. In de 8e eeuw, werden de gefermenteerde vis en rijst apart geserveerd, en in de 18e eeuw, werd de techniek ontwikkeld om sushi te maken zoals we het nu kennen, waarbij de rauwe vis direct op de rijst gelegd wordt. De sushi zoals we het nu kennen, met rauwe vis of andere ingrediënten en rijst, is ontstaan in de 19e eeuw in de stad Edo (nu Tokio) en werd populair in Japan en later ook in andere delen van de wereld.

De eerste sushi-restaurants verschenen in de 19e eeuw in Japan. Toen werden de sushi op een serveerplank gepresenteerd en uitgedeeld. Dit waren grote, opgestapelde sushi die vaak werden gegeten met de handen. In de 20e eeuw begonnen sushi-chefs kleinere sushi te maken, zoals de sushi die we vandaag de dag kennen, deze worden vaak gegeten met chopsticks.
Sushi kreeg in de twintigste eeuw steeds meer bekendheid in de rest van de wereld. Veel mensen die naar Japan reisden, ontdekten sushi en brachten deze delicatesse terug naar hun thuisland. De technieken van sushi-maken en -presentatie werden overgenomen in andere landen, waardoor sushi steeds meer werd geaccepteerd en gewaardeerd. Tegenwoordig is sushi een van de meest populaire gerechten ter wereld, en het kan worden gevonden in restaurants in bijna elk land.

Verschillende soorten sushi

Maki Sushi

Maki sushi is gerolde sushi met rijst, vis en groenten. Het wordt gewoonlijk gemaakt door nori (gedroogde zeewier) om rijst, vis en groenten te rollen. Er zijn verschillende soorten maki sushi, waaronder hosomaki (dunne gerolde sushi met één ingrediënt in het midden), futomaki (dikkere gerolde sushi met meerdere ingrediënten) en uramaki (gerolde sushi waarbij de rijst aan de buitenkant zit en de nori binnenin).

Nigiri Sushi

Nigiri sushi is een soort sushi bestaande uit een kleine bal rijst met daarop een stukje rauwe vis of andere ingrediënten. Het wordt meestal met de hand gemaakt door een klein beetje wasabi tussen de rijstbal en de vis te plaatsen. Nigiri sushi wordt vaak gegeten met soyasaus en gember. Er zijn veel verschillende soorten van nigiri sushi, met vis zoals tonijn, zalm, garnalen, krab, eel, of ook andere opties zoals tamago (gebakken ei) of inari (gefrituurde tofu).

Temaki Sushi

Temaki sushi is een soort handgerolde sushi in de vorm van een conus, waarbij de ingrediënten worden gerold in een stuk nori en vervolgens worden opgerold tot een conische vorm. Het is een populaire optie voor sushi-selfservice of als een snellere manier om sushi te maken. Net als bij maki sushi kun je verschillende soorten temaki sushi maken, met verschillende ingrediënten zoals rauwe vis, komkommer, avocado, en ook met vispastei of tofu voor vegetarische opties.

Eating should always be an experience

Tasty Pasta

Nunc facilisis diam velit, non facilisis justo lobortis ac. Etiam ante tortor, consequat vel felis…

Healthy Oats

Nunc facilisis diam velit, non facilisis justo lobortis ac. Etiam ante tortor, consequat vel felis…

Sushi Bazooka
Scroll naar boven